Scroll Top

Hírek

Új ICOMOS Nemzetközi Tudományos Szakbizottság!

PRERICO – Új ICOMOS Nemzetközi Tudományos Szakbizottság alakult Vallási és rituális helyek témában

 

A Vallási és rituális helyek nemzetközi tudományos szakbizottsága (International Scientific Committee on Places of Religion and Ritual – PRERICO) hivatalosan is megalakult a Tanácsadó Testület és az ICOMOS elnöksége döntését követően, 2017 március 7-én, a szervezet elfogadta saját ügyrendjét és kinevezte első tisztségviselőit:   

Hae-Un Rii, Korea, elnök
Henrik Lindblad, Svédország, alelnök,
John Hurd, Egyesült Királyság, alelnök,
Britta Rudolff, Bahrein/Németország, titkár,
Vita de Waal, Egyesült Királyság, kincstárnok.

További tagok az eredeti Bizottságból: 
Erik Anderson – Svédország, Dinu Bumbaru – Kanada, Yonca Erkan – Törökország, Michael Mail – Egyesült Királyság, Giora Solar – Izrael, and Michael Turner – Izrael.
 
A PRERICO-t annak érdekében hozták létre, hogy kutatásokat, szakterületi tanácsadást valósíthassanak meg vallási és rituális témájú helyszínek és műemlékek területén, világvallások, helyi hagyományok és hiedelmek, vallási örökség, továbbá szellemi örökséggel bíró szent helyek vonatkozásában.

Az első ülést az ICOMOS székhelyén, Párizsban tartották 2017. március 6-7. között. A találkozó célja a bizottság megalapítása mellett a tevékenység megkezdése és egy akcióterv elfogadása volt. Utóbbi tartalmazza a szakértői illetve társult taggá válás folyamatának leírását, és a célkitűzések teljesítése érdekében megvalósuló együttműködést, a Tudományos Tanáccsal és az ICOMOS elnökségével folytatott egyeztetést követően.

A márciusi találkozó egyik eredménye egy előzetes naptár elkészítése volt a PRERICO munkájára, programjaira és tudományos találkozóira vonatkozóan.

A PRERICO elismeri más nemzetközi és nemzeti bizottságok munkáját, amelyek ezen a területen dolgoznak, és örömmel várja az együttműködést velük és más szervezetekkel a jövőben. 
 
A PRERICO hamarosan felveszi a kapcsolatot más ICOMOS bizottságokkal annak érdekében, hogy bővítse taglistáját, és reméli, hogy a tagok hozzájárulnak majd szakértelmükkel ehhez a fontos tematikus munkához.
A szakértői és társult tagokra vonatkozó jelölések elbírálása a szervezet ügyrendje alapján történik majd, figyelembe véve a földrajzi, kulturális, vallási, szakmai, nemi és korbéli sokszínűség elvárásait.
A tagfelhívást hamarosan közzétesszük.  

Kontaktok :
Elnök: Hae Un Rii  <rii5112@hanmail.net>  / <riihaeun@gmail.com>
Alelnök: Henrik Landblad <Henrik.Lindblad@svenskakyrkan.se>
Titkár:  Britta Rudolff  <brittarudolff@gmail.com>
 
 
Gaia Jungeblodt 
Igazgató
ICOMOS – Nemzetközi Titkárság
International Council on Monuments and Sites
Conseil International des Monuments et des Sites
11 rue du Séminaire de Conflans
94 220 Charenton-le-Pont
France
Tel. + 33 (0) 1 41 94 17 59
Fax. + 33 (0) 1 48 93 19 16
e-mail: gaia.jungeblodt@icomos.org
www.icomos.org
Facebook: https://www.facebook.com/ICOMOSinternational/
Twitter: @ICOMOS

Fordítás: Csillag Katalin

Kapcsolódó bejegyzések
Clear Filters

Nagy Gergely elnök köszöntője a Műemléki Világnap alkalmából 2024. április 18., MOM Kulturális Központ Nagy Gergely elnök (fotó: Kis Ádám,…

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága mély megrendüléssel vette a szomorú hírt, hogy méltósággal viselt, hosszan tartó betegség után, 2024. június…

Az ICOMOS MNBE 2024-ben június 30-a és július 4-e között, a tolna megyei Murgán rendezi meg az 54. Román András Műemlékvédelmi Nyári Egyetemet….