Scroll Top

Elhunyt Dr. Szabó Bálint (1944 – 2024)

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága mély megrendüléssel vette a szomorú hírt, hogy méltósággal viselt, hosszan tartó betegség után, 2024. június 18-án elhunyt
DR. SZABÓ BÁLINT
akinek elévülhetetlen érdemeit sohasem fogjuk elfelejteni az erdélyi, és általában a romániai műemléki szakemberek képzése újraindításának kezdeményezésében és több évtizeden keresztüli színvonalas megvalósításának megszervezésében, mint ahogyan a történeti épületek és együtteseik megőrzését, felújítását és méltó használatát elősegítő tervezői, szervezői és oktatási tevékenységét sem, amelyek nélkül ma nem volnának a műemlékvédelemmel foglalkozó jól képzett személyek és szervezetek Erdélyben, Romániában országszerte.

 

Számos korszakos alkotása közül is kiemelkedik a 2022-ben 30 éves évfordulóját ünneplő Tusnádi Építettörökségvédelmi Konferencia-sorozat létrehozása, majd a kolozsvári Babeş-Bolyai Egyetemen évtizedek óta folyó épített-örökségvédelmi szakmérnöki képzés megalapítása és működtetése.  Ezek mellett számos épített-örökségvédelmi, műemlékvédelmi intézmény és társadalmi szervezet megalapítója, értékvédelmi programok mentora és végrehajtója. Egyebek között a Transylvania Nostra periodika létrehozója, szerkesztőségének vezetője.

Több nagyszerű szakmai tanulmány, szakkönyv és kiadvány tanúskodik arról, hogy Dr. Szabó Bálint nemcsak szakértője és elkötelezett megvalósítója a műemlékvédelemnek, az épített örökségi értékek megóvásának, hanem egyben kiemelkedő jelentőségű eredményeket felmutató kutatója szűkebb szakterületének a történeti tartószerkezeteknek. E területen írt összegző munkái alapművek, forrásértékű dokumentumok az általa „felnevelt” és a következő szakember generációk számára is.

Az ICOMOS Román Nemzeti Bizottság alelnökeként is, és minden más lehetséges összefüggésben kamatoztatta szaktudását, szakmai-nemzetközi kapcsolatai révén pedig tovább gazdagította az ország műemlékvédelmi ismereteit és kapcsolatait.

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága 2009-ben Möller István emlékéremmel ismerte el Szabó Bálint önzetlenül, alázattal, nagy szakmai tudással végzett munkásságát, amelyet mindenkor a magas színvonal és elkötelezettség, igényesség és alaposság jellemzett, valamint tudásának és tapasztalatainak fenntartás nélküli megosztása munkatársaival, tanítványaival, szakmai partnereivel.

Hálás szívvel emlékezünk meg Szabó Bálintról, a nagyszerű emberről, a műemléki, az épített örökségi értékek szolgálatában elkötelezett tanárról, tudósról, aki hazájában és annak határain túl is maradandót alkotott. Nyugodjék békében!

 

Dr. Szabó Bálint a Nagybányán megtartott Tusnádi konferencián, 2005-ben (fotó: Fejérdy Tamás)

Kapcsolódó bejegyzések
Clear Filters

Nagy Gergely elnök köszöntője a Műemléki Világnap alkalmából 2024. április 18., MOM Kulturális Központ Nagy Gergely elnök (fotó: Kis Ádám,…

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága mély megrendüléssel vette a szomorú hírt, hogy méltósággal viselt, hosszan tartó betegség után, 2024. június…

Az ICOMOS MNBE 2024-ben június 30-a és július 4-e között, a tolna megyei Murgán rendezi meg az 54. Román András Műemlékvédelmi Nyári Egyetemet….