Kedves Látogató!

Az oldal jelenleg megújítás alatt áll, ezért előfordulhat, hogy nem a legfrissebb információkat tartalmazza.

Kérjük jöjjön vissza később!

A XVI. Békési Népi Építészeti Tanácskozás
„POLIFON NÉPI ÖRÖKSÉGVÉDELEM”
Békés, 2009. október 1-3.

Az újjáélesztett tanácskozássorozat szervezői annak számbavételét tűzték ki célul, hogy áttekintést adjanak a népi műemlékek megszűnt egycsatornás, szinte kizárólagos állami védelme helyébe lépő sokszereplős – polifon – gondoskodásról. 
 A tanácskozássorozat folytatása, a kitűzött téma sikeresnek bizonyult, kilencven felett volt a regisztrált résztvevők száma és a Békés Város Kulturális Központjában lévő előadóteremet mindig zsúfolásig megtöltötték a hallgatók – az Építészkamara akkreditálta a tanácskozást. 
 A tizenkilenc előadó: Andó György, Balassa M. Iván, Csökmei László, Dobosyné Antal Anna, Istvánfi Gyula, Kelemen Béla, Kerner Gábor, Koszecz Sándor, Krizsán András,
L. Balogh Krisztina, Mezős Tamás, Olajos Csaba, Rajnai Gábor, Szabó László, Szász Gábor, Tamáska Máté, Tihanyi Csaba, Völgyesi Krisztina és Winkler Gábor rendkívül változatos képről adtak számot az általános, elméleti megközelítéstől az egyetlen kis falu törekvéseit és eredményei bemutató előadásaikban.
 A tanácskozás alkalmából Sófalvi István, Szatmári Klára és Dobosyné Antal Anna egy-egy kiállítását is meg lehetett tekinteni.
 A szervezők és a résztvevők is tapasztalhatták, hogy Békés újra magáénak tekintette a tanácskozást, ami nemcsak a város polgármesterének, Izsó Gábornak a köszöntőjéből, abból, hogy vagy ő, vagy a térség országgyűlési képviselője Erdős Norbert részvett esti baráti találkozókon, hanem a Kulturális Központ rendelkezésre bocsátásában is megnyilvánult.
 A korábban szokásos, a tanácskozást záró tanulmányi kirándulás felelevenítése is sikeresnek bizonyult, a részvevők több mint fele ott volt a Tótkomlós, Mezőkovácsháza, Kétegyháza, Elek és végül Békéscsaba változatos népi műemlékvédelmével ismerkedő autóbuszos úton.
 A szervezők: Balassa M. Iván, Csökmei László, Dobos Albert, Dobosyné Antal Anna, Molnárné Tarkovács Márta, Pakulár Ibolya és Széphegyi László gördülékenyen és mindenki megelégedésére bonyolították le a tanácskozást, amit mi sem bizonyít jobban, hogy a résztvevők búcsúzáskor kijelentették, 2010-ben legyen a következő, a XVII. Békési Népi Építészeti Tanácskozás.

Román András Dokumentációs Központ