Eszterháza és programterv

Megragadta tekintetünket a fertődi Esterházy-kastélyról szóló két, Magyar Nemzetben megjelent cikk blikkfangos alcíme. Az első szerint a kastély helyreállítása érdekében még mindig nem készült programterv, míg a második szerint erre nincs szükség, hiszen az csak laikusoknak készülő szlogen. Az UNESCO műemlékvédelemmel foglalkozó szerve, az ICOMOS hazai bizottsága szerint a programterv nem szlogen, korántsem csak laikusok számára készül, és Eszterháza esetében is alapvetően fontos lenne. 
Egy-egy területre rendszerint több terv is vonatkozik, többféle léptékben az országos területrendezési tervtől egészen belsőépítészeti részlettervekig. Az értelmes, átgondolt munkának előfeltétele, hogy ezek rendelkezésre álljanak, összhangban legyenek, egymásra épüljenek. 
Milyen fontos információval szolgálna például egy városrendezési terv és egy koncepció- vagy programterv egy fertődi idegenforgalmi fogadóépület létesítéséhez?
A rendezési terv tudja megoldani a fogadóépület és a település kapcsolatát. A fogadóépületnek nyilvánvalóan a kastély fő megközelítési irányába kell esnie. Ha marad a jelenlegi helyzet, a fogadóépület helye teljesen értelmetlen. Nemcsak a parkolók és buszmegállók helyét, hanem a település úthálózatát kell módosítani, pl. új nyomvonalú utat létesíteni. Ez az új út csak akkor értelmes, ha nem csak a látogatót szolgálja ki, hanem az egész települést, fontos célpontok összekötésével, és egyúttal figyelembe veszi a világörökségként is számon tartott történeti táj és park kívánalmait is. Ha a cikkek szerint a látogatóközpont nem felel meg a rendezési tervnek, akkor ez a problémakör nincs átgondolva. Ráadásul a kastélyt nem elég egy irányból megközelíteni, hiszen pl. a nap közben tömegesen érkező turista, az este koncertre, vagy szálláshelyére érkező látogató, vagy a kastély üzemi forgalma nem fogadható azonos helyen, azonos módon. Ez fölveti a következő gondot: mi, és hogyan kap helyet a kastélyban? Erre tudna válaszolni egy programterv. Jelenleg kiállítások, előadótermek, turistaszálló és szakközépiskola van a kastélyban. A múzeumi és koncert funkció, valamilyen szálláshely bizonyára meg fog maradni, és valamilyen tanintézmény lehet továbbra is a kastélyban, de ezek aránya, igényszintje, kiszolgálási módja bizonyára változni fog. Eldöntendő, hogy milyen módon. Amíg ez nincs kitalálva, mégpedig egy programtervben rögzítve, addig furcsa fogadóépületet terveztetni. Furcsa, hogy amíg a kastélyban, és az együtteshez tartozó más épületekben üres, alig és rosszul használt terek vannak, addig miért kerülne a hasonló alapterület-igényű fogadó funkció távol a kastélytól. Nem inkább a kastélyba kellene új funkciókat telepíteni és ezzel értelmes módon használni és helyreállítani, mint a remélhetően majd rendelkezésre álló pénzt új épületre költeni a műemlék helyett? Pannonhalmán a fogadóépület elhelyezését indokolhatja, hogy nincs elég hely az amúgy egészen más funkciót betöltő apátság épületegyüttesén belül, de ez Fertőd esetében legkevésbé sem mondható el. A programterv által előirányzott funkciók határozhatják meg a látogatók tömegének a nagyságát is. Különálló fogadóépület létesítését a jelenleginél csak nagyságrenddel több látogató indokolhatja. Remélhetőleg több látogatót egy méltó módon helyreállított kastély fog vonzani, nem pedig egy lepusztult, romló kastély és egy nagyszerű, üvegfákban elhelyezett látogatóközpont különös együttese.
A kastély sorsának rendezésére mindenek előtt azt kell eldönteni, hogy mit is akar az ország kezdeni vele. Ennek a döntésnek a műfaja a programterv. Nyilván hosszú út lesz, míg Eszterháza megújul, de, hogy a majdani kis lépések jó irányban történjenek, ahhoz a térkép neve: programterv.    


ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság elnöksége
2008. március 19.

Román András Dokumentációs Központ