NYILATKOZAT

A Tokaj-Hegyalja Kulturtájként jegyzett világörökségi terület kapujában Szerencsen, a legfontosabb főközlekedési út melletti területen szalmatüzelésű erőmű építését tervezik.

A tervezett erőmű szöges ellentétben áll Szerencs város jelenlegi rendezési tervével, amely ezen a területen csak 9 méteres magasságot engedélyez. Az erőmű zavaró helyre települ, a több tömbszerű épületből álló együttes tájidegen. A tervezett sematikus együttes egyes részeinek 34 m-t megközelítő 10 emeletnyi magassága durva látványelem a világörökségi védettségű területen. Megjelenése súlyosan veszélyezteti a tájra jellemző értékek megőrzését, a világörökségi terület védelmét.
 
Az ICOMOS a Világörökség Bizottság állandó műemlékvédelmi szakértő testülete. Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottságának kötelessége felhívni a figyelmet a tervezett beruházás veszélyére, ezért tiltakozik a szerencsi szalmatüzelésű erőmű tervezett megépítése ellen.

Megvalósítása sérti a Tokaj-Hegyalja Kulturtáj, a tokaji borvidék világörökségi területet, látványa tönkre teszi a tájat. Tüzelőanyag ellátása csak külső területekről történhet, ami a környezetre jelent különös veszélyt.. Az ICOMOS MNB felhívja az építtetők és a város vezetőinek a figyelmét, hogy a helyszín körültekintő kijelölésével, kihasználatlan ipari együttesek hasznosításával olyan helyszínen és olyan technológia megválasztásával valósítsák meg elképzelésüket, ami megjelenésével nem veszélyezteti a világörökségi terület kulturtáji értékeinek védelmét.

ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága

Román András Dokumentációs Központ