Kedves Látogató!

Az oldal jelenleg megújítás alatt áll, ezért előfordulhat, hogy nem a legfrissebb információkat tartalmazza.

Kérjük jöjjön vissza később!

AZ ICOMOS MAGYAR NEMZETI BIZOTTSÁG

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága a nemzetközi szervezet egyik legnagyobb és legbefolyásosabb tagszervezete. Tagjai a magyar műemlékvédelem meghatározó szakemberei. A Magyar Nemzeti Bizottság is létrehozta azokat a nemzetközi szakbizottságokhoz kapcsolódó szakbizottságait, amelyeket hazánk műemlékvédelmi sajátosságai megkívánnak, így jelenleg 12 különböző szakbizottság működik. 

A Magyar Nemzeti Bizottság 300 fős taglétszámával az egyik legnagyobb tagszervezet. Az ICOMOS működése a hazai civil szerveződéseken belül, eddig végzett szakmai munkája alapján nélkülözhetetlenné vált. Dercsényi Dezső, Horler Miklós, Entz Géza, Gerő László a magyar műemlékvédelem kimagasló alakjai szervezték meg Magyarországon a szervezetet. 1972-ben a Magyarországon szervezett III. nemzetközi közgyűlés után emelkedett nemzetközi rangra a magyar műemlékvédelem tudományos és gyakorlati módszertana. A 90-es években Román Andrást a nemzetközi szervezet alelnökévé választották, mindig több nemzetközi szakbizottsági elnököt, alelnököt adott a magyar szervezet. 

Jelenleg is meghatározó szerepet játszanak a magyar szakemberek a nemzetközi szervezetben. 2005-ben Fejérdy Tamást választották a szervezet európai ügyekért felelős alelnökévé. 2004-ben Magyarország rendezhette a Velencei Karta 40 éves évfordulójára szervezett nagyszabású nemzetközi konferenciát. A Velencei Karta a műemlékvédelmi felújítás és restaurálás világszerte érvényes alapelveit foglalja magában. 2006-ban az európai ICOMOS elnökök Pécsett tartották éves ülésüket. A párizsi Világörökség Központ szakértőinket rendszeresen felkérik nemzetközi szakértői munkacsoportokban való részvételre. (Graz, Kazany, Baku, Mostar,…) 

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság adta ki a Karták Könyvét, amit több egyetemen tankönyvként használnak. Ez az első összefoglaló mű, ahol megismerhető az eddig kiadott összes műemlékvédelemmel kapcsolatos nemzetközi karta, ajánlás, hazai törvény. Több állásfoglalást adott ki az ICOMOS meghatározó hazai műemlékvédelmi kérdésekben: dunai rakpart szélesítése, kisvárosi főterek fejlesztése, győri Frigyes-laktanya átalakítása, stb. 

A televízióban szervezett 12 részes műemlékvédelmi szakmai sorozatunk, majd a 10 részes hazánk műemlékeit bemutató sorozatunk a nagyközönségnek mutatta be a műemlékvédelem összetettségét és sokoldalúságát. Az ICOMOS minden évben a Műemlékvédelmi Világnap (április 18.) alkalmából kiadja az ICOMOS műemlékvédelmi díját a legkiválóbb helyreállítás elismerésére, valamint a negatív tevékenységekre való figyelemfelhívás céljából a műemlékvédelmi Citromdíjat. Folyamatos munkát jelent világörökségeink monitoring tevékenysége is. Minden évben megrendezzük a Román András Műemlékvédelmi Nyári Egyetemet (Egri Nyári Egyetem). E posztgraduális, nemzetközi kurzust a szakemberek egységes szemléletének kialakítása érdekében tartjuk.

Román András Dokumentációs Központ