Kedves Látogató!

Az oldal jelenleg megújítás alatt áll, ezért előfordulhat, hogy nem a legfrissebb információkat tartalmazza.

Kérjük jöjjön vissza később!

„Védett épületek a fogyatékossággal élők szolgálatában - műemlék, mindenkinek”

A középületek akadálymentesítésére meghatározott, többször módosított jogszabályi határidők közeledtével időszerűvé, sőt, halaszthatatlanná vált annak vizsgálata, hogy a műemléki védelem alatt álló, kulturális örökségünk részét képező épületek milyen módon alakíthatók úgy, hogy megőrizzék építészeti értékeiket, megfeleljenek a jogszabályi előírásoknak és legfőképpen a különböző fogyatékosságokkal élők elvárásainak, használati igényeinek. Minden érintett fél részvételével meg kell határozni, hogy a védett épületek, építmények milyen módon állíthatók a fogyatékossággal élők szolgálatába úgy, hogy kulturális örökségünk ezen szeletén ne essen sérelem. A probléma feloldása nem egyszerű, hiszen ismerni kell hozzá a fogyatékosságok fajtáit, a könnyű használhatóság érdekében megjelenő szempontokat, kellő építészeti, építészettörténeti, műemléki ismeretekkel kell rendelkezni, rutinos gyakorló építésznek kell lenni és nem utolsó sorban ismerni kell a jogszabályi előírásokat. A konferencia célja, hogy ezen komplex feladat szereplőit egy asztalhoz ültesse egymás szempontjainak megismerése és a további együttgondolkodás reményében. Az érintett célcsoport szerteágazó, a téma aktualitásához kétség sem fér, így az építész és műemlékes szakma képviselőitől kezdve a fogyatékossággal élők csoportjain át a közszféra, a döntéshozók, a jogalkalmazók és jogalkotók széles spektrumának érdeklődésére lehet számítani.
A társadalom számára a feladat fel- és elismertetése éppúgy fontos, mint a kulturális örökségi értékek megcsorbítása nélküli megoldások igényének és elfogadottságának a széleskörű elismertetése. Az eredmény mind a hazai társadalom, mind pedig a vendégforgalom keretében idelátogatók számára kedvezőbb helyzet kialakítása, illetve annak elősegítése, az abban való hatékonyabb részvétel lehet.

A rendezvényt az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság szervezi,
időpont: 2016. október 14.,
helyszín: Fehérvárcsurgó, Károlyi-kastély Főispán terem (8052 Fehérvárcsurgó, Petőfi u. 2.).

A konferencia részvételi díja: 2.500,-Ft.

Budapest, Nyugati pályaudvar melletti parkolóból indulással a konferencia helyszínére és visszautazásra buszt biztosítunk, erről bővebben a jelentkezési lapon olvashat.

A konferenciára jelentkezni a mellékelt jelentkezési lap kitöltésével és visszaküldésével lehetséges.
Kérjük, hogy a jelentkezési lapot a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre küldjék vissza 2016. október 10-ig.

A porogram itt tölthető le.
A jelentkezési lap itt tölthetől le.

Román András Dokumentációs Központ