AZ  ICOMOS  MAGYAR  NEMZETI  BIZOTTSÁG EGYESÜLET FELHÍVÁSA AZ ICOMOS MŰEMLÉKVÉDELMI CITROM-DÍJ 2019 ADOMÁNYOZÁSÁRA

 

 

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága – mint a műemlékvédelem legnagyobb nemzetközi civil szervezetének magyar tagja – a nemzetközi célkitűzésekkel összhangban folyamatosan azon fáradozik, hogy a társadalom minden tagjának és szervezetének figyelmét felhívja az építészeti és kulturális örökség valamennyi elemének folyamatos és szakszerű gondozására megőrzésük és továbbörökítésük érdekében.

 E törekvésekkel összhangban az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága minden évben Műemlékvédelmi Citrom-díjjal illeti az általa legkevésbé sikeresnek, leginkább elhibázottnak ítélt műemlék helyreállításokat

(csak magyarországi jelöléseket fogad el a kiíró ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság!), melyek lehetnek:

 • legsikertelenebb új beépítés, illetve átalakítás valamely történeti környezetben,
 • legtökéletesebben félresikerült műemléki helyreállítás, illetve méltatlan hasznosítás,
 • legalaposabban kidolgozott, példaértékű épülethiba (épületszerkezet, pótlás, kiegészítés, stb.),
 • legmegragadóbban félresikerült épületszínezés,
 • leginkább műemlék-szerű rekonstrukció, műemlék-pótlás,
 • legmaradandóbbra sikerült élő-műemlék (növényzet, kert, táj, tó, stb.) károsítás,
 • leghosszabb ideje húzódó műemlék helyreállítás,
 • legmeggyőzőbb ál-műemlék építés,
 • legeredményesebb műemlék-elhanyagolás, a karbantartás elmulasztása.

 A fenti szempontok közül akár egy is elegendő a Citrom-díj odaítéléséhez, a többszörös érintettség előny a CITROM odaítélésében!

 A Citrom-díjat maga az „opusz” kapja. Az veheti át, aki az elkövetők közül először tiltakozik az odaítélésért (ez azonban nem publikus… csak a jelentkezés megtörténte után!)

 Citrom-díjra az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság tagjai tehetnek javaslatot (akár többre is) az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság honlapjáról letölthető adatlap kitöltésével az alábbi adatok hiánytalan megadásával. A javaslatnak tartalmaznia kell: 

 • a műemlék, ill. az épület megnevezését és pontos helyszínét,
 • a helyreállítás, ill. az építés időpontját (3 évnél régebbi nem terjeszthető fel),
 • az "alkotás" összefoglaló értékelését (max. 1 gépelt A/4 oldal) és a beavatkozást bemutató, a megítélést lehetővé tévő dokumentációt (fotók, ill. tervek),
 • a javaslat előterjesztőjének nevét, címét, elérhetőségeit, e-mail címét.

A javaslatot e-mailen kérjük elküldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre - a javaslat benyújtásának határideje: 2019. január 10. 

A javaslat beérkezését az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága elektromos levél útján visszaigazolja.

A beérkezett javaslatokat az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság a MÉSZ, a MUT, a Porta Speciosa Egyesület delegáltjaival kiegészített, e célra kijelölt Bíráló Bizottsága értékeli. A Bíráló Bizottság, a titkosság feltételeinek teljes biztosítása mellett, a jelölt helyszíneket, helyeket lehetőség szerint megszemléli, majd tárgyalás során értékeli, végül javaslatát úgy terjeszti elő az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Vezetőségének, hogy az döntését a Műemléki Világnap alkalmából (2019. április 18) nyilvánosságra hozhassa, s a Díjakat átadhassa.

Az adatlap itt tölthető le.

Román András Dokumentációs Központ