Kedves Látogató!

Az oldal jelenleg megújítás alatt áll, ezért előfordulhat, hogy nem a legfrissebb információkat tartalmazza.

Kérjük jöjjön vissza később!

Az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága – mint a műemlékvédelem legnagyobb nemzetközi civil szervezetének magyar tagja – a nemzetközi célkitűzésekkel összhangban folyamatosan azon fáradozik, hogy a társadalom minden tagjának és szervezetének figyelmét felhívja az építészeti és kulturális örökség valamennyi elemének folyamatos és szakszerű gondozására megőrzésük és továbbörökítésük érdekében.

E törekvésekkel összhangban az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága 2006-ban elhatározta, hogy minden évben Műemlékvédelmi Citrom-díjjal illeti az általa legkevésbé sikeresnek, leginkább elhibázottnak ítélt műemlék helyreállításokat.

A díjazott nevét minden évben a Nemzetközi Műemléki Világnap alkalmából (április 18.) az ICOMOS MNB elnöke hirdeti ki.

Úgy hozta a sors, hogy a beküldött javaslatok alapján 2017-ben az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság a Műemlékvédelmi Citrom-díjjal két különböző, a műemléki értékre való hatását tekintve azonban hasonlóan végződő épület-sorsra mutathat rá. Jelezve, hogy a műemléki értékek egyaránt áldozattá válhatnak mind a velük nem számoló ingatlanfejlesztés, mind a téves eszmei megközelítésen alapuló kiépítés következtében. Elgondolkoztató, hogy mindkét esetben az értékek védelmének a pozitív szándékával, programjával indult a fejlesztési elképzelés, amely aztán az az egyedül döntő fejlesztői akarat megvalósításával végül a műemléki érték degradálásához, megsemmisüléséhez vezetett. 
A jobbik eset az, amelyben az elveszett régi helyre kerülő újnak az építészeti minősége kiemelkedő, a rosszabbik, amelyben a valódi értéket talmi pótlékkal helyettesítő építészetet állítja példaként a szakma és a társadalom elé egy amúgy rangos építészeti-építtetői elismerés…

2017. április 18-án, a Műemléki Világnapon Műemlékvédelmi Citrom-díjban részesültek:

1) A Népstadion, műemléki értékeinek eltüntetéséért
     laudáció  ,  képek

 

2) Az építtetői Pro Architectura díjjal kitüntett Füzér felső vára
    laudáció  ,  képek  ,  nyilatkozat  , hozzászólás itt olvaható: http://archeologia.hu/egy-dij-margojara

Román András Dokumentációs Központ