Kedves Látogató!

Az oldal jelenleg megújítás alatt áll, ezért előfordulhat, hogy nem a legfrissebb információkat tartalmazza.

Kérjük jöjjön vissza később!

ICOMOS-díj kötet a magyar műemlékvédelem népszerűsítéséért 

A díjat 2006-ban alapította az ICOMOS MNB. Évente a három legkiválóbb helyreállítás kerül díjazásra. A díjnak komoly szakmai elismertsége van.
Az ICOMOS díjat 2011-ben már hatodik alkalommal adtuk át. Az eddig díjazott helyszínek hűen mutatják a magyar műemlékvédelem új irányvonalát, és erősítik azt a nézetet, hogy a műemlékvédelem napjainkban is lehet értékteremtő tevékenység. Sőt, az így megújuló régi épületek az új építésűnél értékesebb, mai eszközökkel létre nem hozható értéket alkotnak. A példák azt is bemutatják, hogy az új építészet a történeti épületet kiegészítve gazdagíthatja és jól használhatóvá is teheti az elavultnak vélt épületet. 
A díjazott alkotások az elmúlt hat év műemlékvédelmi szemléletünket és helyreállító tevékenységünket mutatja be, együttesen szemléltetik a magyar műemlékvédelem, legújabb építészeti eredményeit. A kötet nem titkolt célja, hogy a mai magyar műemlékvédelem reprezentánsa legyen itthon és külföldön egyaránt. Épületenként egyoldalas ismertetés olvasható magyar és angol nyelven és a bevezető nagy kép mellett egy színes oldalpár mutatja be a helyszíneket, felsorolja az alkotókat. Bármely műemlék tulajdonos, önkormányzat, civil szervezet, társadalmi réteg képviselője és minden érdeklődő fontos, hogy megismerje ezt az ICOMOS kiadványt. A kötet az elismert helyreállítások szemléletének bemutatásával például szolgálhat más műemlékek helyreállításakor.
A 2011-es díjazottakkal együtt 17 épület létrehozói nevezhetik magukat ICOMOS díjas alkotóknak. Épületenként 4 oldalas ismertetés 80 oldalas színes példatárat alkot.
A kötet bemutatja a díjat, aminek célja, hogy a példaszerű helyreállítások segítségével a társadalom, a szakma, társ civil szervezetek és a civil műemlék tulajdonosok számára megmutassa azokat a lehetőségeket amik a szakszerű, értékmentő műemlék helyreállítás során szellemi mintául szolgálhatnak. Ugyanakkor a díjazott alkotások a társadalom számára bemutatja és népszerűsíti azokat az új értékeket, amik megújulásukkal felszínre hozták az eddig hozzáférhetetlen, értelmezhetetlen új értékeket, vagyis gazdagították és teljesebbé tették kulturális örökségünket.

A kötet megjelenését támogatták: NKA, MOL, Budapest Bank

Az ICOMOS-díj kötet megvásárolható Titkárságunkon 1.000,-Ft-ért.

Román András Dokumentációs Központ